You are currently viewing Houtluizen

Houtluizen

Bijna iedereen heeft wel eens een keer te maken gehad met houtluizen. Soms te laat, waardoor alles vernietigd is, en er opnieuw gebouwd moet worden. Sommige houtluizen bouwen hun nesten onder de grond. Men noemt ze dan ook ondergrondse houtluizen. De tussenstations waar houtluizen bouwen zijn, bomen, masten, palen en huizen. Als je bovengrondse nesten ziet, wil dat bijna altijd zeggen dat er ondergronds nesten aanwezig zijn. De ondergrondse nesten zijn moeilijk te lokaliseren, terwijl een bovengrondse nest niet noodzakelijk is voor hun voortbestaan. Wanneer je dus de houtluizen bovengronds heb verwijderd, wil dat niet zeggen dat ze per se bestreden zijn.

Levensomstandigheden

Houtluizen houden van het donker. De temperatuur, de vochtigheidsgraad, de samenstelling van de lucht, het zuurstofgehalte, alles heeft ermee te maken. Dood hout is uitermate geschikt als leefomstandigheid voor houtluizen. Als een van deze omstandigheden niet aanwezig zijn, creëren ze zelf loopgangen zodat al deze factoren onder controle gehouden kunnen worden. Je kan gerust stellen dat termieten hun eigen ‘huishoudmanagement’ hebben.

Termieten zijn zelfvoorzienend. Ze halen hun eigen cellulose (celstoffen) uit onder andere, hout, papier, karton en katoen. Cellulose vinden we in dood hout, omgevallen bomen, en ook gekapt en gezaagd hout. Het is echt ‘snoepgoed’ voor de termieten. Het hout is immers nog vochtig en levert gunstige omstandigheden op vanwege de samenstelling van de lucht. Het is bewezen dat termieten mortel (kalk met zand), plastic, rubber en andere niet-cellulose houdende stoffen kunnen binnendringen om zich een weg te boren naar hoger gelegen hout.

Eigenlijk zijn mensen en houtluizen vijanden van mekaar. De termieten hebben van ‘Moeder Natuur’ de opdracht om alle dood hout op te ruimen, en dan bouwen wij mensen met hun voedingstoffen. Zo zie je waar het woord ‘bestrijding’ vandaan komt. Dat is dus een heuse strijd waar GG Pest Control voldoende ervaring mee heeft.

Leave a Reply