We kennen ze allemaal. Deze rat heeft een blauwgrijze rug die ook zwart kan zijn. Hun buikvacht kan van wit tot lichtgrijs zijn. Zwarte ratten zijn vrij slank en zijn te herkennen aan hun spitse neus en grote oren. Hun staart is langer dan het lichaam. Een volwassen rat kan 14 tot 23 cm lang zijn.
Ratten kunnen per keer 6 tot 10 kleintjes werpen. Deze ratten leven minimaal 2 en maximaal 4 jaar. Het zijn uitstekende klimmers en springers. Eten vooral alles en granen voornamelijk. Hun uitwerpselen zijn spits van vorm (1cm lang) en ongeveer 0,3 cm dik. We geven de specifieke afmetingen, zodat je zelf het verschil kan zien.
De schade van deze ratten zul je vooral merken bij voedselvoorraden. Ze knagen namelijk aan alles.
Ratten brengen ziekten over zoals voedselvergiftiging en de Ziekte van Weil. De ziekte van Weil is besmettelijk. Mensen krijgen het door een bacterie. Deze bacteriën heten leptospirosen. Ratten kunnen de bacterie bij zich dragen. Via hun urine kan de bacterie in aarde, riool en oppervlaktewater (zoals sloten en plassen) terecht komen. Je kunt besmet raken door: contact met aarde, riool en oppervlaktewater waarin besmette urine zit, door het zwemmen in sloten en plassen waarin besmette ratten leven. Ook van levende of dode ratten, het contact met de urine van ratten zijn besmettelijk. De bacterie kan via wondjes of via de ogen, neus of mond in het lichaam van de mens komen. Pas op dat je met de ziekte van Weil niet in het ziekenhuis belandt
De klachten beginnen doorgaans met plotseling hoge koorts (39-40 graden),
- koude rillingen,
- buikpijn,
- braken,
- spierpijn (vooral in de kuiten),
- hevige hoofdpijn.
Als het ernstig is kun je geel zien van de huid en het oogwit. De nieren gaan slecht werken. Je krijgt ook rode vlekken op de benen. Bloedingen aan je huid.
Zorg dus voor goed sluitende deuren. Maak voedsel onbereikbaar voor de ratten. En bel ons om een diagnose vast te stellen vooral als je in de landbouw en veeteelt zit.